Αντιμετωπίστε με εναλλακτικούς τρόπους τα τικ

Οι μη περιοδικοί ακούσιοι σπασμοί συμβαίνουν κάποιες στιγμές χωρίς συγκεκριμένη συχνότητα και δεν μπορούν να ελεγχθούν και είναι γνωστοί ως μϋοκλονικά τινάγματα. Πιστεύετε ότι αυτές οι ενοχλήσεις γίνονται εντονότερες με το στρες, την έλλειψη ύπνου, την καφεΐνη ή και τον οξύ φωτισμό στη περίπτωση τινάγματος των μυών γύρω από τα μάτια. Ωστόσο η ακριβής αιτία αυτών των μυϊκών σπασμών παραμένει άγνωστη και γενικά δεν παρουσιάζονται με καμία συχνότητα και δεν διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε αντίθεση τα τικ εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα τικ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα κινητικά και τα φωνητικά. Αυτές οι ξαφνικές κινήσεις ή φωνητικές διατυπώσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας κατά τ’ άλλα φυσιολογικής συμπεριφοράς.
Τα τικ επικρατούν συνήθως στη παιδική ηλικία, ωστόσο μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 25% των παιδιών επηρεάζονται από κάποιο τικ και ιδιαίτερα τ’ αγόρια. Η εμφάνιση τικ ιδιαίτερα στη παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τόσο ψυχολογικά όσο και συναισθηματικά το παιδί. Τα πειράγματα ή οι κοροϊδίες από συνομήλικους ή και από ενήλικες με τους οποίους το παιδί έρχεται σ επαφή μπορούν να το οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποξένωση και διάφορα άλλα συναισθηματικά τραύματα.

Χρόνια τικ είναι αυτά όπου τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο. Τη χειρότερη συμπτωματολογία τη βρίσκουμε στο σύνδρομο Tourette (Τουρέ). Η κλασσική ιατρική συνήθως αντιμετωπίζει τα χρόνια και έντονα τικ με φαρμακευτική αγωγή ή συμπεριφοριστική θεραπεία ή με συνδυασμό και των δύο. Συχνά στις πιο ελαφριές περιπτώσεις δεν χορηγούν φαρμακευτική αγωγή και δίνουν ένα περιθώριο ώστε το τικ να κάνει το κύκλο του, με την ελπίδα ότι θα σταματήσουν τα συμπτώματα από μόνα τους. Στο διάστημα όμως αυτό το άτομο υποφέρει από τις αρνητικές – συνήθως κοινωνικές – συνέπειες των συμπτωμάτων. 

Πως μπορεί να βοηθήσει ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός, το Time Line Therapy® και η Υπνοθεραπεία

Ξεκινώντας από την αιτία των τικ η οποία είναι νευρολογική καθώς και από το γεγονός ότι ο ασυνείδητος νους συμμετέχει ενεργά στον έλεγχο των συμπτωμάτων μας βοηθάει να καταλάβουμε ποια τα οφέλη του ΝΛΠ στα τικ. Στη συνέχεια για να καταλάβουμε πώς δουλεύουν αυτές οι μέθοδοι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα τικ δεν είναι μόνο μια πάθηση (παθολογική αιτία) αλλά ούτε και μόνο εντελώς ακούσιες κινήσεις. είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια ασυνείδητη ορμή για την εκτέλεση της κίνησης.
Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός, το Time Line Therapy® και η Υπνοθεραπεία ασχολούνται με το να χτίσουν μία άμεση επικοινωνία με το ασυνείδητο νου και να τον επανα-προγραμματίσουν έτσι ώστε να δρα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για το άτομο. Στη πιο βασική του δομή αυτό περιλαμβάνει στο ν’ ανακαλύψουμε το ασυνείδητο έναυσμα και στρατηγική που ακολουθεί το άτομο για να εκδηλώσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και στη συνέχεια εγκαθιστούμε νέες στρατηγικές και συμπεριφορές οι οποίες αποτελεσματικά και μόνιμα αντικαθιστούν τις υπάρχουσες μη θεμιτές. Στη συνέχεια βασιζόμενοι στις ανάγκες του κάθε ατόμου και αναλόγως την περίπτωση συνεχίζουμε με τεχνικές για την ενίσχυση των αλλαγών καθώς και του ίδιου του ατόμου.
Βοηθώντας το άτομο ν’ αντιμετωπίσει τις κύριες αιτίες που του δημιουργούν στρες καθώς και στην απόσυρση των αρνητικών συναισθημάτων επιτυγχάνουμε να μειώσουμε σημαντικά τα συμπτώματα των τικ χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθεί το άτομο με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από μια πιθανή φαρμακευτική αγωγή. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των τεχνικών είναι ότι το άτομο βιώνει τις αλλαγές και τα θετικά αποτελέσματα από τη πρώτη κιόλας συνεδρία. Για την ακρίβεια για κάθε συγκεκριμένο πρόβλημα που φέρνει το άτομο στις συνεδρίες Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού δεν χρειάζονται πάνω από 8 με 10 ώρες δουλειάς, που αντιστοιχούν σε 4 με 5 δίωρες συνεδρίες.
Εάν γνωρίζετε κάποιον που πιθανών να ταλαιπωρείται από κάποιο τικ, ίσως να θέλετε να τον ενημερώσετε γι αυτή την εναλλακτική ή συμπληρωματική αν θέλετε θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε κάποιον πιστοποιημένο Master Practitioner ή Trainer Νευρο-Γλωσσικού προγραμματισμού – Time Line Therapy® & Hypnotherapy.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email